Jacek Sikora

Cassata „grzech łakomstwa”


Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cassata „grzech łakomstwa”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

biszkopt

400 g ricotta

szklanka cukru pudru

1/2 kieliszka likieru pomarańczowy

3 łyżki cukru kandyzowanego

50 g pistacji

50 g gorzkiej czekolady

150 g marcepan pomarańczowy

2 opakowania lukru

czereśnie koktajlowe

Przygotowanie:

Foremkę wyłóż warstwą biszkopta. Nałóż farsz serowy. Przykryj drugą warstwą biszkopta. Przyciśnij deseczką i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wywałkuj marcepan w pasek na szerokość rantu. Wyłóż cassatę na talerz. Rozgrzej lukier w naczyniu ze wrzątkiem. Polukruj górę ciasta. Przybierz rant paskiem marcepanu. Górę przybierz kandyzowanymi owocami.
Ser ricotta utrzyj w mikserze. Wymieszaj go z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym. Orzeszki otrzyj ze skórki. Cukier kandyzowany pokrusz na małe kawałki. Czekoladę posiekaj nożem lub utrzyj na tarce. Wszystkie dodatki dodaj do masy serowej.

powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.