Jan i Jakub   Kuroniowie

Carpaccio


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 10112

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g świeżej polędwicy wołowej mrożonej przez 20-30 minut

60 g świeżo przygotowanego majonezu

3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka sosu Worcester

30 g oliwy

sól

biały i świeżo zmielony czarny pieprz

rukola

 

Przygotowanie:

Polędwicę zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ucieramy majonez z mlekiem, sokiem z cytryny i sosem Worcester na gęsty krem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Sos wstawiamy na 15 minut do lodówki. Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry. Talerz smarujemy oliwą. Układamy obok siebie cienkie plastry wołowiny. Posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy schłodzonym sosem majonezowym. Dekorujemy rukolą.

powrót

Podobne przepisy

(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

#kafar

18.07.2011 22:02


klin

CYTUJ

hmmmm, ciekawe czy pierwotnie wołowina była polewana takim sosem... osobiście wole proste carpaccio i uważa, że im więcej kombinowania z tym daniem tym gorzej dla niego. dziś np. trafiłem na przepis w którym radzą przed pokrojeniem mięsa, delikatnie je obsmażyć... no cóż, każdy ma swój gust.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.