Marieta  Marecka

Carpaccio z ziemniaków i buraków z bryndzą i winegretem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Carpaccio z ziemniaków i buraków z bryndzą i winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 buraki

oliwa do spryskania folii do pieczenia

1 łyżka suszonej chilli w płatkach

ok. 100 g bryndzy

2 ziemniaki ugotowane w mundurkach

1 łyżka musztardy francuskiej

3 łyżki oleju lnianego

1 łyżeczka miodu

2 łyżki łuskanego słonecznika

natka pietruszki

sól morska

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy.
Folię aluminiową spryskujemy oliwą i oprószamy płatkami chilli, na środku układamy buraka, szczelnie zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 70 minut.
Po tym czasie obieramy jeszcze ciepłe buraki i zostawiamy do wystudzenia.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i jeszcze ciepłe obieramy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Musztardę i miód dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając olej lniany.
Słonecznik krótko prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć i się przyrumieni.
Wystudzone ziemniaki i buraki kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy na talerzach na zakładkę. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, skrapiamy oliwą z musztardą, obsypujemy pokruszonym serem, słonecznikiem i listkami pietruszki. Podajemy po schłodzeniu lub od razu jako lekką przekąskę.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki pieczone z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.