Carpaccio z marynowanego łososia

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Carpaccio z marynowanego łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g fileta ze świeżego łososia

1 pęczek sałaty roszponki

1 pęczek szczypiorku

1 łyżeczka zielonego pieprzu

100ml oliwy z oliwek

3-4 łyżki octu (najlepszy jest ocet malinowy)

 

 

Przygotowanie:


Filet z łososia myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką, kładziemy na talerzu; pokrywamy warstwą grubej soli i przykrywamy ciężką pokrywką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Usuwamy sól, myjemy i osuszamy filet z łososia, ostrym nożem kroimy w cienkie plastry, (żeby plastry były jeszcze cieńsze, ubijamy je delikatnie pomiędzy dwiema warstwami folii do pakowania żywności). Myjemy i osuszamy szczypiorek i drobno siekamy. Sałatę oczyszczamy, myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy ściereczką. Do miski wlewamy ocet, dodajemy oliwę z oliwek i zielony pieprz, dokładnie mieszamy widelcem wszystkie składniki. Dodajemy szczypiorek i nalewamy sos na duży płaski talerz, układamy plastry łososia i polewamy pozostałym sosem, marynujemy przez 1-2 godziny, co jakieś czas odwracamy plastry z jednej strony na drugą. Przed podaniem przekładamy plastry łososia na talerz, dekorujemy sałatą roszponką i skrapiamy marynatą.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.