Cappuccino z groszku i mięty

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Cappuccino z groszku i mięty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g świeżego lub mrożonego groszku

2 łyżki oliwy

1 mała cebula

pokrojona w kostkę

1 szalotka

pokrojona w kostkę

1-2 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

750 ml bulionu warzywnego

pęczek świeżej mięty

sól i pieprz do smaku

szczypta drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i szalotki, tymianek i liść laurowy. Smażyć, aż cebula i szalotka się zeszklą. Dodać groszek, czosnek, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Wlać bulion, zwiększyć ogień i szybko doprowadzić do wrzenia. Gotować około minuty, aż groszek zmięknie. Zdjąć z ognia, usunąć tymianek i liść laurowy. Umieścić zupę w blenderze, dodać miętę i zmiksować na gładko. Trzymać w cieple. Tymczasem zrumienić pieczarki i ubić ciepłe mleko spieniaczem. Wlać zupę do miseczek, na wierzchu ułożyć pieczarki i po łyżce pianki. Posypać piankę proszkiem grzybowym i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.