Caponata Italiana

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Caponata Italiana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

95 g cukinii

95 g dyni

95 g czerwonej papryki

95 g oberżyny

60 g zielonych oliwek

60 g białej cebuli

60 ml sosu pomidorowego

30 g bazylii

oliwa

olej rzepakowy (do smażenia)

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Pokrój cebulę, smaż na dużej patelni na oliwie, dorzuć część bazylii. Pokrój w kostkę wszystkie warzywa (poza oberżyną), dorzuć na patelnię. Usmaż oberżyny oddzielnie na oleju rzepakowym, dodaj sos pomidory i smaż przez 6-7 minut. Warzywa powinny być chrupkie w środku, kiedy dodasz do nich resztę bazylii i oberżyny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Rada: Caponatę lepiej przygotować wcześniej, aby nabrała aromatu.



© 2012 Fabrizio Carro

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gołka ze szpinakiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tofu z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Twarożek z migdałów
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.