Marieta  Marecka

Cannelloni ze szpinakiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki

Cannelloni ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie makaronu cannelloni

2 op. serka ricotta, ok. 500 g

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 op. mrożonego szpinaku w liściach

½ szklanki startego sera pecorino

2 łyżki poszatkowanej pietruszki

gałka muszkatołowa

skórka z ½ cytryny

2 kulki mozzarelli

sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu

sól

pieprz

½ tajskiego chili

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

½ pęczka świeżej bazylii

masło lub oliwa do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sicie nadmiar wody.
W misce łączymy ser ricotta, poszatkowaną pietruszkę, odciśnięty poszatkowany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy starty ser pecorino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz skórkę z poły cytryny.
W osobnym wysokim naczyniu przygotowujemy zimny sos pomidorowy. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, poszatkowaną chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę blenderem i dodajemy poszatkowaną bazylię.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy ⅓ sosu pomidorowego na spód.
Makaron cannelloni faszerujemy szpinakiem z ricottą, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką. Układamy na sosie i polewamy całość pozostałą pastą z pomidorów.
Obsypujemy wierzch porwaną w dłoniach mozzarellą i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Podajemy gorące.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

muchoman

postów: 4

09.11.2015 14:32

CYTUJ

zapiekany szpinak mniam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.