Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pesto z suszonych pomidorów

Przepis z programu Kocioł w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pesto z suszonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki ricotty

1 łyżka pieczonego czosnku (może być kupny)

2 jajka i 2 żółtka

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

1 szklanka pomidorów

posiekanych

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

2 szklanki świeżego szpinaku

posiekanego

25 dkg pieczarek

drobno posiekanych

sól i pieprz

12 rurek canelloni

1 łyżka oliwy z oliwek

½ szklanki tartego parmezanu

1 szklanka pesto z suszonymi pomidorami (kupnego)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. W średniej misce wymieszaj ricottę, pieczony czosnek, jajka, gałkę muszkatołową, pomidory, bazylię, oregano, szpinak i pieczarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na bok. W dużym garnku porządnie osolonej wody podgotuj makaron przez 3 minuty. Powinien nadal być twardy, ale bardziej elastyczny. Odcedź makaron i zahartuj w zimnej wodzie. Skrop oliwą z oliwek. Nadziej rurki masą serowo-szpinakową. Rozłóż w naczyniu do zapiekania. Posmaruj równo pesto, posyp startym serem i wstaw do piekarnika. Piecz przez jakieś 25-30 minut, aż ser zrobi się złocisto-brązowy, a makaron się do końca ugotuje. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.