Marta Dymek

Cannelloni z dynią i cynamonem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania z dyni, Dania wegańskie

odsłon: 1384

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g makaronu do canelloni

Sos:

3 puszki pomidorów

1 ząbek czosnku

szczypta szafranu

oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia

sól i pieprz

Farsz:

¾szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki puree z dyni

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz

do podania: karmelizowane migdały

 

Przygotowanie:

Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać pomidory, szafran, sól oraz pieprz i dusić przez 15 - 20 minut.
W międzyczasie przygotować kaszę jaglaną – kaszę przepłukać wrzątkiem, następnie gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu i krótko zmiksować blenderem, żeby farsz był gładki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie połowę farszu przełożyć do grubego woreczka i uciąć jeden dolny róg - dziurka powinna być malutka, nie większa, niż canelloni. Przy pomocy woreczka wciskać do makaronowych rurek farsz, wszystkie rurki powinny być równo wypełnione. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia i powtórzyć manewr z pozostałą połową farszu, aż do wyczerpania rurek.
Na tak przygotowane cannelloni wylać pozostały sos pomidorowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Podawać gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi, karmelizowanymi migdałami.

Karmelizowane migdały można kupić w delikatesach lub przyrządzić samemu – wystarczy rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią posiekane migdały, a po chwili obsypać je odrobiną cukru trzcinowego. Kiedy cukier się rozpuści należy migdały dokładnie zamieszać i przesypać na talerzyk lub silikonową matę.

powrót

Podobne przepisy

Szybki makaron azjatycki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.