Marco Pierre  White

Cambridge burnt cream


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Cambridge burnt cream
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml śmietany 30%

100 g cukru drobnego

5 żółtek

1½ laski wanilii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C. Do miski wlać żółtka i wsypać cukier. Wyskrobać miąższ z wanilii i dodać do żółtek. Ubijać żółtka do momentu, gdy cukier się rozpuści. Doprowadzić śmietanę do wrzenia, zdjąć z ognia gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki. Wlać ją do masy żółtkowej cały czas ubijając. Rozlać krem do żaroodpornych miseczek i wstawić je do głębokiej blachy wyłożonej płótnem. Wlać wodę do blachy. Piec 30 minut w kąpieli wodnej, aż krem się zetnie. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Krem pokryć równomiernie cukrem i przypalić palnikiem lub pod grillem w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.