Bill Granger

Burgery z kurczaka z trawką cytrynową i limonką


Przepis z programu Wakacje Billa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Burgery z kurczaka z trawką cytrynową i limonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g mielonego mięsa z kurczaka

1 cebula

drobno posiekana

85 g rozdrobnionej bułki pszennej

1 ząbek czosnku

1 gałązka trawy cytrynowej (tylko biała część

drobno posiekana)

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

2 łyżeczki skórki otartej z limonki

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżeczki drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszać rękoma mięso, rozdrobnioną bułkę, czosnek, trawkę cytrynową, kolendrę, skórkę z limonki i sos rybny. Podzielić na 6 kotlecików. Kotleciki ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozgrzać patelnię grillową i posmarować olejem rzepakowym lub z pestek winogron. Smażyć kotleciki 4 minuty z każdej strony (aż będą dokładnie usmażone w środku). Podawać na bułeczkach z sałatą, miętą, listkami kolendry, polane ostrym sosem. Doskonałym dodatkiem będzie pikantna sałatka coleslaw.

powrót

Podobne przepisy

Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Balti z kurczaka
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Schab pieczony z cebulą i jabłkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.