Burgery warzywne w stylu azjatyckim

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia japońska, Kuchnia koreańska, Kuchnia kambodżańska

Burgery warzywne w stylu azjatyckim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki ugotowanej fasoli nerkowatej

1 szklanka ugotowanego na parze ryżu jaśminowego lub basmati

½ szklanki tartej marchewki

⅓ tartego brokułu

1 łyżka startego korzenia imbiru

1 łyżka drobno posiekanej, świeżej kolendry

½ ilości bazy smakowej z przepisu na \"Garnek fasoli\"

1 łyżka oleju roślinnego

12 małych bułeczek z pszenicy pełnoziarnistej

przybranie: majonez z chili (przepis poniżej); sałata, mango, czerwona cebula, kolendra



Przygotowanie:

Włączając i wyłączając silnik, miksujemy fasolę aż zacznie przypominać mielone mięso. Mieszamy w misce z marchewką, brokułem, imbirem, kolendrą i bazą smakową. Formujemy 12 płaskich kotlecików o średnicy 6,5 cm, zużywając na każdy po ¼ szklanki masy. Smażymy na złoty kolor na gorącym oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Wkładamy do bułek z dodatkami. Majonez z chili: mieszamy ¾ szklanki majonezu, ½ łyżeczki azjatyckiej pasty chili (na przykład sambal oelek) z chlustem oleju z prażonego ziarna sezamowego.

powrót

Podobne przepisy

Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Buraczki z pomarańczami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.