Marieta  Marecka

Burgery rybne z sałatą


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne

odsłon: 9467

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

liście sałaty lodowej

1 marchew pokrojona w cienkie słupki

½ pęczka szczypiorku

kilka gałązek koperku

400 g dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby wyfiletowanej i bez ości

1 jajo

bułka tarta

sok i skórka z ½ cytryny

½ czerstwej kajzerki

1 łyżka kaszy manny

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

mleko do zalania bułki

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucamy pokrojoną drobno rybę, miksujemy i przekładamy do miski. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoknięcia. Koperek drobno szatkujemy, dodajemy do ryby razem ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny (zostawiając odrobinę na później), startym imbirem, kukurydzą, solą, pieprzem i kaszą. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka, rozdzieramy ją palcami i dodajemy do ryby. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 4 minut z każdej strony. W tym czasie na talerzu układamy liście sałaty, pokrojoną w słupki marchew, dodajemy kilka łodyżek szczypiorku, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Na sałacie z warzywami kładziemy usmażone burgery i jemy od razu, póki gorące.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

dage

postów: 1

23.10.2014 12:04

CYTUJ

Błąd - kukurydzy brak w przepisie a jest wpisana w przygotowaniu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.