Marieta  Marecka

Burgery, relish z mango i pieczone ziemniaki


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę, Dania z wołowiny

Burgery, relish z mango i pieczone ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g mielonej wołowiny

1 czubata łyżka musztardy

1 łyżeczka tabasco

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu teriyaki

 

Relish z mango:

1 mango (całe, nieobrane)

1 mała papryczka chili (drobno poszatkowana)

kilka gałązek mięty (poszatkowanych, w sumie jakieś 2-3 łyżki)

kilka gałązek kolendry (j.w.)

1 łyżka syropu klonowego

sól

pieprz

1 mała czerwona cebula (pokrojona w drobną kostkę)

oliwa

1 łyżka dobrego ketchupu

sok z połówki limonki

 

Sos chili:

2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

½ łyżeczki kurkumy

sól

pieprz

 

Dodatki:

Liście sałaty

bułki do burgerów

4 plastry sera cheddar

ketchup

 

Ziemniaki:

8 średnich ziemniaków

3-4 łyżki oliwy

½ główki czosnku krojonego w poprzek

1 łyżeczka suszonej papryczki chili

1 łyżeczka wędzonej papryki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mięso na burgery przyprawiamy musztardą, tabasco, sosem sojowym i teriyaki. Dokładnie wyrabiamy dłońmi i odkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia porcjujemy na ok. 4 kule, które rozpłaszczamy w dłoniach na dość spore kotlety. Nim zaczniemy je grillować, powinny postać w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaki, relish z mango i sos chili.
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach przez 15 minut. Następnie kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy czosnek przekrojony na pół, całość posypujemy papryką wędzoną, chili i solą. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
Mango obieramy, kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowaną drobniutko cebulę i chili.
Zioła szatkujemy i dodajemy do mango. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy ketchup. Lekko skrapiamy całość oliwą, mieszamy i odkładamy do lodówki.
Składniki na sos chili mieszamy razem i wstawiamy do lodówki.
Burgery smażymy na lekko posmarowanej oliwą patelni grillowej, musi być bardzo mocno rozgrzana nim położymy na niej mięso. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, na ostatnie kilka sekund kładziemy na kotlecie plastry sera. Pod koniec grillowania na patelni kładziemy przekrojoną bułkę.
Spód bułeczki smarujemy sosem chili, układamy na nim liście sałaty, na nią ciepłe mięso, na mięsie układamy słuszną porcję relish z mango i przykrywamy całość drugą częścią bułki. Podajemy do tego małe miseczki z sosem chili, ketchupem i pieczone ziemniaczki.



powrót

Podobne przepisy

Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Idealny stek z kremowym sosem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wołowina w teksańskiej marynacie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.