Janella  Purcell

Burger z jagnięciny


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia arabska

Burger z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kromki razowego chleba

ćwierć małej główki sałaty

400 g chudej mielonej jagnięciny

posiekana cebula

rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki kminu

2 łyżki mielonej kolendry

łyżeczka kurkumy

łyżeczka sumaku

ćwierć pęczka świeżych posiekanych liści kolendry

rozgniecione korzenie kolendry

2 plastry bekonu

4 łyżki humusu

4 łyżki jogurtu

2 gałązki mięty

 

 

Przygotowanie:


Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy czosnek, przyprawy i korzenie kolendry. Smażymy przez 2 minuty i studzimy. Dodajemy mięso, przyprawy i liście kolendry. Formujemy burgery.
Przygotowujemy humus – miksujemy ciecierzycę, tahini, oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pieczemy burgery, bekon i chleb na grillu. Chleb smarujemy grubą warstwą humusu. Układamy kilka liści sałaty, burgera i bekon. Dodajemy łyżkę jogurtu i kilka liści mięty. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.

powrót

Podobne przepisy

Rosti z kurkami confit
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.