David Gaboriaud

Burger wołowo-wieprzowy w ciemnej bułce z sosem śliwkowym


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 287

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mięsa wołowo-wieprzowego

łyżeczka azjatyckiej przyprawy „5 smaków“

dwie łyżki drobno posiekanej dymki

2 łyżki drobno posiekanej kolendry

sól

pieprz

ser żółty typu edam

czerwona cebula pokrojona w cienkie krążki

ciemne bułki z mąki żytniej lub brioszki

liście sałaty frisee

Sos:

300 g świeżych śliwek

pół szklanki wina owocowego z czarnych porzeczek

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka miodu

1 łyżka startego imbiru

 

Przygotowanie:

Wymieszaj mięso z przyprawą, kolendrą, dymką, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety.
Ugotuj śliwki z winem, octem, imbirem i miodem. Gotuj do momentu, aż uzyskasz gęstą konsystencję, następnie zblenduj i odstaw.
Smaż kotlety przez kilka minut z obu stron. Na koniec połóż na kotlety po plastrze sera, by się roztopił.
Zgrilluj bułki. Każdy spód bułki posmaruj sosem śliwkowym. Następnie ułóż: liście sałaty, kotlety z serem, krążki cebuli. Zamknij burgera drugą bułką.
Powtórz czynność do wyczerpania składników. Serwuj burgery z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.