Burger w wersji light z polędwicy wołowej

Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

odsłon: 23431

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki do burgera:

350 g oczyszczonej, zmielonej, polędwicy wołowej

sól, pieprz do smaku

100 ml wody

oliwa z oliwek do smażenia

2 duże bułki pełnoziarniste

0,5 sałaty lodowej

2 twarde pomidory

0,5 ogórka

100 g sera mozzarella

wykałaczki

czarne oliwki

Składniki do sosu do burgera i sałatki:

150 g jogurtu naturalnego light

4 łyżki ketchupu

sól, pieprz do smaku

Składniki do salsy do burgera:

3 twarde pomidory

3 łyżki ketchupu

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek

Składniki do sałatki:

100 g pomidorków koktajlowych

20 g kiełków rzodkiewki

ziarna słonecznika

pozostałości sałaty, ogórków, pomidorów, sera mozzarella i oliwek

Przygotowanie:

Burger: dobrze schłodzone, mielone mięso przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać wody, łyżkę oliwy z oliwek, następnie dokładnie zarobić w jednolitą masę. Gotową masę uformować w formie placków, przełożyć na talerz i włożyć na 30 minut do lodówki.
Podczas oczekiwania na schłodzenie burgerów, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników.

Sos do burgera i sałatki: jogurt naturalny przełożyć do miski i wymieszać z ketchupem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Salsa do burgera: pomidory umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ketchupem.

Gotowy burger: pomidory umyć, obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Ser mozzarella pokroić w plastry. Ogórki obrać, wyczyścić z nasion i pokroić. Sałatę opłukać i porwać. Bułki przekroić i włożyć do nagrzanego piekarnika 160ºC by nabrały chrupkości i były ciepłe.

Gotowe pieczywo wyjąć i przygotować: dolną część bułki posmarować salsą, a górną sosem.

Mięso wyjąć z lodówki i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie przełożyć na blachę, przykryć plastrami sera mozzarella i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160ºC (jeśli mamy taką możliwość ustawić piekarnik tylko na górną część grzania) do momentu roztopienia sera.
Na dolną część bułki układać warstwowo sałatę, pomidory, ogórki, zapieczone mięso, a następnie przykryć całość jej górną częścią. Całość spiąć wykałaczkami z oliwkami.

Sałatka: pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Wymienione składniki pokroić, przełożyć do naczynia, dodać sos i całość wymieszać. Gotową sałatkę podawać w miseczce udekorowaną kiełkami i posypaną nasionami słonecznika.

Tak przygotowanego burgera serwować w kompozycji z sałatką i pozostałością salsy.

powrót

Podobne przepisy

Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.