David Gaboriaud

Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mięsa mielonego wieprzowego

250 g mięsa mielonego cielęcego

50 g sera szopskiego lub innego, podobnego

5 plasterków szynki długo dojrzewającej (np. prosciutto)

2 pomidory

8 truskawek

1 papryka czerwona

2 bułki typu focaccia

100 g młodych liści sałat

3 cebule

oliwa z oliwek

1 pęczek koperku

1 dymka

 

Przygotowanie:

Na początek przygotuj sałatę. Pokrój cebulę w piórka. Posiekaj koperek i pokrój dymkę na ukos w cienkie plasterki. Wymieszaj te składniki z liśćmi salat. Odstaw. Do słoika wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli. Zamknij słoik szczelnie i wstrząśnij energicznie kilkanaście sekund. Otwórz słoik i wlej winegret do miski z sałatą. Całość wymieszaj.
Przygotuj salsę. Pomidory, paprykę i truskawki pokrój w brunoise (drobna kosteczka). Wymieszaj całość delikatnie wraz z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszaj cielęcinę z wieprzowiną, dodaj posiekane cebule i łodygę dymki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj okrągłe kotlety o grubości 1 cm. Podsmaż na patelni 2-3 min w obu stron.
Równolegle podsmaż kilka plastrów prosciutto na tej samej patelni, aż się zarumienią.
Pokrój focaccie lub bułkę na dwie części. Polej trochę oliwy na połówki i zgrilluj je.
Na jedną połówkę dodaj ser w plastrach lub pokruszony, na wierzch dodaj trochę salsy, następnie ułóż kotlet, prosciutto i przykryj drugą połówką bułki.
Całość podawaj z resztą sałaty i salsy.

powrót

Podobne przepisy

Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.