Burger orkiszowy z prosem, miso i dynią

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla

Burger orkiszowy z prosem, miso i dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

pół filiżanki prosa

pół filiżanki startej dyni

pół posiekanej cebuli

1 łyżka posiekanego szczypiorku

tamari

ćwierć filiżanki sezamu

2 jajka (można z nich zrezygnować, o ile schłodzi się masę przez całą noc)

4 bułki orkiszowe

1 łyżka białej pasty miso

1 łyżka tahiny

pół filiżanki ugotowanej dyni

1 łyżka sake albo mirinu

1 łyżka startego imbiru

sól

4 liście sałaty lodowej



Przygotowanie:

Proso zalać filiżanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cały płyn zniknie. Przykryć i odstawić na 10-20 minut. Kiedy ostygnie dodać startą dynię, cebulę, zioła i tamari. Schłodzić w lodówce przez całą noc albo, jeśli chcemy smażyć burgery od razu, dodać do masy jajka. Uformować kotleciki mieszczące się w przekrojonych bułkach. Obtoczyć w sezamie.

Przygotować sos z miso, tahiny, gotowanej dyni, sake i imbiru. Przyprawić do smaku. Grillować burgery na lekko natłuszczonym grillu. Przekrojoną bułkę polać sosem, włożyć burgera i liść sałaty.

powrót

skomentuj przepis

mapiarz

postów: 3

24.03.2016 13:38

CYTUJ

takie burgery to ja mogę szamać codziennie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.