Burger orkiszowy z prosem, miso i dynią

Burger orkiszowy z prosem, miso i dynią
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
pół filiżanki prosa
pół filiżanki startej dyni
pół posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
tamari
ćwierć filiżanki sezamu
2 jajka (można z nich zrezygnować, o ile schłodzi się masę przez całą noc)
4 bułki orkiszowe
1 łyżka białej pasty miso
1 łyżka tahiny
pół filiżanki ugotowanej dyni
1 łyżka sake albo mirinu
1 łyżka startego imbiru
sól
4 liście sałaty lodowej

Przygotowanie:
Proso zalać filiżanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cały płyn zniknie. Przykryć i odstawić na 10-20 minut. Kiedy ostygnie dodać startą dynię, cebulę, zioła i tamari. Schłodzić w lodówce przez całą noc albo, jeśli chcemy smażyć burgery od razu, dodać do masy jajka. Uformować kotleciki mieszczące się w przekrojonych bułkach. Obtoczyć w sezamie.
Przygotować sos z miso, tahiny, gotowanej dyni, sake i imbiru. Przyprawić do smaku. Grillować burgery na lekko natłuszczonym grillu. Przekrojoną bułkę polać sosem, włożyć burgera i liść sałaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA