Mark  Bittman

Burger jagnięcy z mozzarellą


Przepis z programu Minimalista (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Burger jagnięcy z mozzarellą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700-900 g łopatki jagnięcej bez kości

w kawałkach

sól i pieprz do smaku

ok. 115 g wędzonej mozzarelli

4 kawałkach

 

 

Przygotowanie:


Rozpalić drewno lub węgiel na grillu lub włączyć grill gazowy. Można też na piecu rozgrzać dużą, ciężką patelnię na średnim ogniu, przez 3-4 minuty. Grubo zmielić w robocie kuchennym mięso z solą i pieprzem. Spróbować i doprawić (można usmażyć odrobinę mięsa do spróbowania). Podzielić na 4 części i uformować 4 kotlety, wkładając mozzarellę do środka (ma być całkowicie pokryta mięsem). Smażyć na średnim ogniu (takim, że nie parzy ręki, jeśli trzymamy ją przez kilka sekund 8-10 cm nad rusztem). Grillować burgery ok. 4 minuty po każdej stronie, aż będą średnio wysmażone i ser zacznie się topić (czas smażenia na piecu jest taki sam). Podawać z bułkami lub tostami, dodatki według uznania.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.