Buraki z gorgonzolą i ziarnami maku

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Buraki z gorgonzolą i ziarnami maku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 pęczki botwinki z liśćmi

1 pęczek tymianku

200 ml octu winnego

200 g gorgonzoli w temperaturze pokojowej

1 łyżka ziaren maku

oliwa extra vergine

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Odciąć liście botwinki. Zostawić łodygi długości 3 cm i korzenie. Owinąć każdy burak folią aluminiową. Przyprawić tymiankiem, solą i dodać oliwy. Ułożyć buraki na blasze do pieczenia wypełnionej wodą na 1 cm. Piec w gorącym piekarniku przez 40 minut, aż buraki zmiękną.

Wyjąć buraki z piekarnika, zdjąć folię, włożyć buraki do miski i przykryć miskę cienką folią. Czekać, aż buraki wystygną. Kiedy buraki będą chłodne, delikatnie je obrać. (Łupiny powinny same odejść). Marynować buraki w occie winnym z dodatkiem soli i oliwy, przynajmniej przez godzinę, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem podgrzać buraki na patelni z odrobiną octu, w którym się marynowały.

Kiedy buraki będą ciepłe, dodać kilka liści botwinki i przykryć patelnię. Dusić, aż liście zmiękną. Zdjąć buraki z ognia i posypać ziarnami maku. Podać buraki z odrobiną sosu, w którym się dusiły i kilkoma kawałkami gorgonzoli.

powrót

Podobne przepisy

Pain perdu z malinami i lodami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.