Anna Olson

Buraczany chłodnik z maślanką


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Buraczany chłodnik z maślanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki bulionu z kurczaka

450 g świeżych buraków

obranych i pokrojonych w kostkę

1 szklanka posiekanej cebuli

¾ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchwi

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

2 szklanki maślanki

sól i pieprz

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

kwaśna śmietana do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj warzywa z sokiem cytrynowym w bulionie, aż będą miękkie (ok. 40 min). Zmiel na gładkie puree, przecedź i odstaw do ostygnięcia. Zmieszaj z maślanką i dopraw do smaku. Dodaj koperek, wymieszaj i wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem dopraw do smaku. Podawaj porcje zupy z łyżką kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.