Tomasz Jakubiak

Buraczane risotto z pęczaku, suszonych grzybów i sera pleśniowego


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12477

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag pęczaku

pół kostki masła

kilka suszonych grzybów – borowik lub podgrzybek

zagotowanych wcześniej w barszczu

1 cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku

kilka gałązek tymianku

1l bulionu warzywnego lub drobiowego

szklanka soku z buraków

łyżka sera typu Lazur błękitny

dobra oliwa z pierwszego tłoczenia może być olej z pestek dyni

odrobina octu balsamicznego

pęczek posiekanej natki pietruszki

100 g rukoli lub miksu porwanych sałat

 

Przygotowanie:

W szerokim rondlu lub głębokiej patelni na maśle z odrobiną oliwy przesmaż cebulę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się zrumieni wyjmij go, a na patelnię wrzuć pęczak i tymianek, smaż około 4 min, po czym zalej bulionem i dodaj grzyby. Ogień zmniejsz i gotuj aż płyn odparuje w 70%. Dolej sok z buraka i gotuj, gdy pęczak będzie miękki dodaj lazur i ocet. Przed samym podaniem dodaj posiekaną pietruszkę, a już na talerzu polej oliwą i posyp sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z młodego Jaśka
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Wegetariańska kaczka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.