Iwona  Zasuwa

Buraczane brownie z polewą kokosowo-czekoladową


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci, Brownie

Buraczane brownie z polewą kokosowo-czekoladową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g buraków

100 g masła klarowanego

150 g syropu daktylowego

100 g orzechów laskowych

100 g migdałów

3 jajka

4 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)

2 łyżeczki proszku do pieczenia eko

szczypta soli

Polewa:

1 opakowanie masy kokosowej (pure coco nut)

3-4 łyżki kakako i karobu w dowolnych proporcjach

4-5 łyżek ksylitolu lub do smaku

Przygotowanie:

Upieczone buraki obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Masło rozpuść, połącz z kakao i karobem oraz syropem daktylowym, a następnie dodaj masę buraczaną.
Orzechy i migdały zmiel na grubą mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Połącz zmielone orzechy i migdały z kakaowo-karobowym masłem i masą buraczaną i dokładnie wymieszaj.
Delikatnie połącz całość z białkami i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła.
Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 180º C.
Krój dopiero po wystygnięciu.
Ja lubię ciasto pieczone krócej – wilgotne, z delikatnie spieczonymi brzegami.

Ciasto możesz wzbogacić polewą kokosowo-czekoladową
Rozpuść masę kokosową w wodnej kąpieli.
Połącz z kakao, karobem i ksylitolem.
Przestudzoną wylej na upieczone ciasto.
Ozdób wiśniami z kompotu lub świeżymi i płatkami migdałów.

powrót

Podobne przepisy

Zupa warzywna z makaronem sojowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Kokosowe kulki z mąki ryżowej
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.