Brygida Kosel

Bulion


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bulion
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 litry wody

½ kg mięsa wołowego z kością

20 dag cielęciny

20 dag podrobów z kury

3 marchewki

1 por

¼ selera

1 pietruszka

¼ kapusty włoskiej

1 cebula

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela ang.

kilka ziarenek czarnego pieprzu

kilka gałązek lubczyku ogrodowego i natki pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wołowinę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Do garnka wlać 2 litry czystej wody. Włożyć do niego umytą wołowinę i gotować do momentu aż wywar zawrze. Odszumować. Dodać umytą cielęcinę i podroby. Gotować pod półprzykryciem. Gdy wywar zawrze ponownie odszumować. Włożyć wszystkie warzywa: 3 marchewki, 1 pora, ¼ selera, 1 pietruszkę, ¼ kapusty włoskiej i opaloną małą cebulę. Dorzucić wszystkie przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Dołożyć kilka gałązek lubczyku ogrodowego i natki pietruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż do momentu gdy mięso będzie miękkie. Bulion można zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.