Kinga Paruzel

Bulion z pulpetami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Bulion z pulpetami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szponder

2 udka

2,5 l wody

1 marchewka

ćwiartka korzenia selera

1 duża pietruszka

1 mały por

3 ząbki czosnku

liść kapusty włoskiej

liść laurowy

kilka ziaren kolorowego pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

pół pęczka pietruszki

pól pęczka koperku

400 g mięsa mielonego z indyka

łyżeczka słodkiej papryki

1 jajko

4-6 łyżek płatków owsianych

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy udka z kurczaka i szponder, a następnie osuszamy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5 l zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy. Kiedy pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką cedzakową. Następnie dodajemy do garnka obrane: pietruszkę, marchew, pora, selera. Ząbek czosnku w łupinie miażdżymy nożem i wrzucamy do wywaru razem z liściem kapusty włoskiej i kilkoma gałązkami kopru i zielonej pietruszki. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i kolorowy pieprz. Gotujemy około 1,5 h na bardzo małym ogniu, by rosół nie zmętniał. W misce mięso mielone z indyka łączymy z jednym jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą, słodką papryką, pietruszką i płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by płatki spęczniały. Kiedy mięso w bulionie będzie miękkie, wyjmujemy je i odcedzamy rosół. Mięso formujemy w równej wielkości pulpety i delikatnie wkładamy na lekko gotującą się zupę. Całość gotujemy do czasu, aż kulki wypłyną na powierzchnię. Wlewamy do miseczek i posypujemy koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.