Bulion wołowy

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Bulion wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 kg wołowiny z kośćmi i szpikiem

2 marchewki, grubo posiekane

1 łodyga selera naciowego, grubo posiekana

1 pasternak, grubo posiekany

1 suszony liść laurowy

1 cebula, nieobrana, przekrojona na pół

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Zbieraj szum do czasu, aż powierzchnia będzie czysta. Dolewaj wody, jeśli mięso zacznie być widoczne nad jej powierzchnią.

Dodaj marchewkę, seler, pasternak i liść laurowy. Połówki cebuli umieść bezpośrednio nad palnikiem i przewracaj je szczypcami, aż się zarumienią. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, umieść cebule na blaszce i piecz w piekarniku, aż osiągną złoty kolor. Następnie wrzuć cebulę do garnka i duś przez 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.

Przygotuj wodę z lodem. Przecedź bulion przez sitko o cienkich oczkach lub przez gazę do dużej miski. Usuń pozostałości. Włóż miskę do lodowatej wody i poczekaj, aż bulion ostygnie.

Wlej bulion do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Następnie usuń odłożony tłuszcz.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Krem grzybowy z grzankami
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.