Gary  Rhodes

Bulion i jus (cielęcy lub wołowy)


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Bulion i jus (cielęcy lub wołowy)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 cebule

2 – 3 łyżki wody

2,25 kg kości cielęcych lub wołowych

225 g okrawków z cielęciny lub wołowiny

225 g marchwi

3 łodygi selera naciowego

1 por

3 – 4 pomidory

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

1 gałązka tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Cebule obrać i przekroić na pół. Ułożyć płasko na blasze do pieczenia i wlać wodę. Wstawić do piekarnika 1 – 2 godziny, aż cebula stanie się miękka i rumiana. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C. Umieścić kości i mięso w blaszce i piec ok. 30 minut, aż się dobrze zrumienią. Obrać marchew. Pokroić marchew i selera na kawałki, wrzucić na osobną blachę, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Oczyścić i umyć pora, pokroić na kawałki. Pokroić pomidory na kawałki. Ząbek czosnku obrać i przekroić na pół.
W dużym garnku umieścić podpieczone kości, mięso i warzywa, dodać pora, pomidory, czosnek, liść laurowy i tymianek. Wlać 5 litrów zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i odszumować. Gotować na małym ogniu 6 – 8 godzin. Odcedzić kości i warzywa. Tak przygotowany bulion można podzielić na porcje i zamrozić. Z bulionu można też przygotować jus. Gotować aż pozostanie 900 ml płynu, szumując od czasu do czasu. Płyn powinien mieć konsystencję sosu.

powrót

Podobne przepisy

Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.