David Gaboriaud

Bułgarska musaka


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Bułgarska musaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mały bakłażan

1 cebula

4 pomidory

300 g mielonego mięsa wołowego

płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

liść laurowy

300 g małych młodych ziemniaków

2 jajka

2 łyżki jogurtu

świeży cząber

 

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.

Bakłażan pokrój wzdłuż na pół, a następnie na ukos na pół plastry o grubości ok. 2 cm. Podsmażaj je na patelni przez kilka minut, posól i odstaw.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś całość kilka minut.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wymieszaj z pomidorami i cebulą, duś całość kilka minut. Dodaj bakłażan, listek laurowy, wymieszaj.
Na patelnię wbij dwa jajka, przykryj folią aluminiową i duś kilka minut, aż białka jajka się zetną, ale żółtko pozostanie płynne. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 2 łyżki jogurtu i posyp danie świeżym cząbrem. Podawaj z ziemniakami.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina szmurowana z kluskami szorymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Idealny stek z kremowym sosem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.