Bułgarska musaka

Bułgarska musaka
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.

Bakłażan pokrój wzdłuż na pół, a następnie na ukos na pół plastry o grubości ok. 2 cm. Podsmażaj je na patelni przez kilka minut, posól i odstaw.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś całość kilka minut.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wymieszaj z pomidorami i cebulą, duś całość kilka minut. Dodaj bakłażan, listek laurowy, wymieszaj.
Na patelnię wbij dwa jajka, przykryj folią aluminiową i duś kilka minut, aż białka jajka się zetną, ale żółtko pozostanie płynne. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 2 łyżki jogurtu i posyp danie świeżym cząbrem. Podawaj z ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA