Anna Olson

Bułeczki z szynką, dymką i kozim twarożkiem z ziołami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bułeczki z szynką, dymką i kozim twarożkiem z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki

¼ szklanki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

180 g zimnego niesolonego masła

1 szklanka maślanki

plus trochę do posmarowania bułeczek

1 szklanka szynki pokrojonej w 1-cm kostkę

1 szklanka posiekanej dymki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Połącz mąkę z kawałkami masła siekając nożem albo rozgniatając w palcach, aż powstanie krucha masa o konsystencji bułki tartej. Wmieszaj maślankę, szynkę i dymkę, a kiedy ciasto będzie połowicznie zagniecione, przełóż je na stolnicę i kilkakrotnie spłaszcz i złóż ciasto na pół, zagarniając do wnętrza masy wszelkie suche okruchy. Na koniec uformuj z ciasta gruby dysk. Pokrój go na 8 klinów i ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj kawałki maślanką i piecz 18 minut, aż bułeczki przybiorą głęboki, złoty kolor. Podawaj je na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Bułeczki najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały upieczone, choć i gotowe bułeczki, i ciasto, można zamrozić. Można je podać z kozim twarożkiem z ziołami (przepis poniżej).

powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

#AnnaR

10.04.2012 11:52


W-wa

CYTUJ

ZOBACZ TEŻ TO: ♥♥♥♥♥
Biologiczna, kreatywna energia.

CHLEB typu KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA (ANTYCUKRZYCOWY). *****
1.TEMAT.
http://sandrarecho.pinger.pl/m/4500722

ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.