Anna Olson

Bułeczki z pieczarkami i serem asiago


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo

Bułeczki z pieczarkami i serem asiago
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej

1 łyżka suszonych drożdży instant

2 łyżki rumu

3 szklanki mąki

2 łyżki cukru

1 łyżeczka drobnej soli

6 dużych jajek o temperaturze pokojowej

1½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej



Wypełnienie:

2 łyżki masła

450 g pieczarek pokrojonych na plasterki

2 ząbki czosnku, drobno posiekanego

2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano

1 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

2 łyżki białego wina lub wermutu

¼ szklanki czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

sól i pieprz

2 szklanki startego sera asiago

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody, do posmarowania



Przygotowanie

Wlej mleko do dzieży i wsyp do niego drożdże. Odstaw na 5 min, aż drożdże się rozpuszczą. Włącz mikser i mieszając na wolnych obrotach dodawaj pozostałe składniki, z wyjątkiem masła. Po 5 min mieszania zmień mieszadło na hakowe i zagniataj ciasto na średnich obrotach przez kolejne 5 min. Dodawaj masło po kawałku, aż całe połączy się z ciastem. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj przez 5 min. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na godzinę, żeby podrosło w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na noc.

Rano przygotuj farsz: włóż masło do rondla i rozgrzej na średnim ogniu. Gdy przestanie się pienić, dodaj pieczarki i duś, aż płyn odparuje (ok. 5 min). Dodaj czosnek, oregano oraz tymianek i wymieszaj. Dolej wino lub wermut i duś, aż zostanie wchłonięte. Zdejmij naczynie z ognia, wymieszaj pieczarki z papryką, szczypiorkiem oraz natką pietruszki i dopraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia i wmieszaj starty ser. Podziel ciasto na 6 równych kawałków. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj jeden kawałek ciasta na placek o grubości ok. 1 cm. Nałóż łyżką na środku około 1/3 szklanki pieczarkowego farszu i owiń ciastem, sklejając brzegi. To samo zrób z pozostałymi bułeczkami i ułóż je na blasze, wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Zostaw bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Usuń folię, posmaruj bułeczki pędzlem z jajkiem rozmieszanym z wodą i piecz 18-25 min, aż ciasto przybierze złotobrązowy kolor.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.