Bułeczki z maślanką

Przepis z programu Martha piecze (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Bułeczki z maślanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 miarki mąki plus mąka do zagniatania ciasta

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

1 czubata łyżka gruboziarnistej soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

230 gramów pokrojonego zimnego masła

4 łyżki świeżych posiekanych ziół: koperku

rozmarynu i szczypiorku (dowolnie)

11/2 miarki maślanki

wstrząśniętej plus maślanka do posmarowania bułeczek

wiejska szynka

do podania

sos musztardowy Brook (według przepisu)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Odstawić.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Wsypać połowę suchych składników do miksera. Dodać masło i wymieszać aż składniki się połączą. Kawałki masła powinny pozostać widoczne. Przełożyć mieszaninę do suchych składników. Dodać zioła. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Zrobić zagłębienie w środku ciasta. Powoli wlać maślankę mieszając drewnianą łyżką aż powstaną spore grudki ciasta. Ciasto nie powinno utworzyć kuli. Przełożyć mieszaninę na oprószony mąką blat. Zanurzyć ręce w mące i zagnieść ciasto. Uformować kwadrat o boku 20 cm. Ostrym nożem wyciąć 5-centymetrowe kwadratowe bułeczki. Przełożyć bułeczki na przygotowane blachy. Zachować 5-centymetrowe odstępy. Piec aż bułeczki zyskają złoto-brązowy kolor, przez 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.