Bill Granger

Bułeczki z jajecznicą i bekonem oraz pikantnym reliszem pomidorowym


Przepis z programu Wakacje Billa (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Bułeczki z jajecznicą i bekonem oraz pikantnym reliszem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże plastry bekonu

przekrojone na pół

jajka

125 ml śmietany

szczypta soli

łyżka masła

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze położyć bekon. Piec przez 10 minut, aż będzie chrupiący. Zdjąć, osączyć na ręczniku kuchennym. W czasie, kiedy bekon się piecze, rozrzepać jajka ze śmietaną i solą. Roztopić masło na patelni teflonowej na dużym ogniu, uważając, by nie zaczęło się przypalać. Wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, smażyć około 20 sekund, aż masa zacznie się ścinać przy krawędzi. Drewnianą łyżką przegarniać jajecznicę delikatnie od krawędzi ku środkowi patelni. Smażyć około 20 sekund, ponownie przegarnąć. Zdjąć jajka z ognia w momencie, kiedy są już prawie ścięte (pamiętając o tym, że zetną się bardziej „we własnym cieple” jeszcze po zdjęciu patelni z ognia).
Do przekrojonych bułeczek włożyć po dwa kawałki bekonu, nałożyć trochę jajecznicy, kilka listków rukoli i łyżkę reliszu pomidorowego.

powrót

Podobne przepisy

Kasza manna na mleku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.