Bułeczki serowe z lemoniady

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Bułeczki serowe z lemoniady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

150 ml gęstej śmietany

150 ml lemoniady

¾ szklanki tartego sera

¼ szklanki świeżo tartego parmezanu

2 plastry bekonu posiekane i podsmażone

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

duża szczypta soli morskiej w płatkach

koperek do posypania (niekoniecznie

lecz znakomity

jeśli bułeczki zostały przygotowane z wędzonym łososiem)

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiać do miski. Wymieszać śmietanę z lemoniadą. Dodać sery, bekon, sól i zioła. Na środku zrobić zagłębienie. Połączyć mąkę z dodatkami, z mieszanką śmietany i lemoniady. Wymieszać ostrożnie nożem, aby powstała dość rzadka masa. Wyłożyć na deskę oprószoną mąką i lekko poklepując oprószonymi mąką dłońmi, uformować kwadrat. Nie zagniatać ciasta, tylko dopilnować, aby było dobrze wymieszane. Oprószoną mąką foremką wyciąć kształt bułeczek. Ułożyć na blasze dość blisko siebie, aby ułatwić wyrastanie. Posmarować z wierzchu mlekiem. Piec 12 minut w gorącym piekarniku (210 stopni). Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia. Nałożyć twarożek i złożony plasterek wędzonego łososia. Można je też smarować kwaśną śmietaną i ikrą łososia.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.