Dave  Myers

Bułeczki pszenne


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bułeczki pszenne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mocnej mąki pszennej plus trochę do posypania stolnicy

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonych drożdży

30 g masła lub smalcu (tłuszcz wyjąć wcześniej z lodówki

żeby był miękki)

75 ciepłego mleka

225 ml ciepłej wody

olej do posmarowania blachy

mączka ryżowa do posypania

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże, a następnie rozetrzeć z tłuszczem. Wlać mleko i wodę, wymieszać. Zagnieść, aby powstała kula ciasta. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, dłońmi oprószonymi mąką wyrabiać przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Jeśli będzie za gęste, można dodać trochę ciepłej wody. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką lub folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i delikatnie zagnieść. Podzielić na osiem części, uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej olejem blasze. Odstawić na kwadrans do powtórnego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki posypać mączką ryżową i wstawić do piekarnika. Piec 8-10 minut. Podawać jeszcze ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.