Dave  Myers

Bułeczki pszenne


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bułeczki pszenne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mocnej mąki pszennej plus trochę do posypania stolnicy

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonych drożdży

30 g masła lub smalcu (tłuszcz wyjąć wcześniej z lodówki

żeby był miękki)

75 ciepłego mleka

225 ml ciepłej wody

olej do posmarowania blachy

mączka ryżowa do posypania

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże, a następnie rozetrzeć z tłuszczem. Wlać mleko i wodę, wymieszać. Zagnieść, aby powstała kula ciasta. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, dłońmi oprószonymi mąką wyrabiać przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Jeśli będzie za gęste, można dodać trochę ciepłej wody. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką lub folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i delikatnie zagnieść. Podzielić na osiem części, uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej olejem blasze. Odstawić na kwadrans do powtórnego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki posypać mączką ryżową i wstawić do piekarnika. Piec 8-10 minut. Podawać jeszcze ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.