Grzegorz  Łapanowski

Bułeczki orkiszowe


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

Bułeczki orkiszowe

odsłon: 33617

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ciepłej wody (o temperaturze nie wyższej niż 60 stopni C)

2 szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka mąki pszennej (typ 500)

¼ kostki drożdży

1 płaska łyżka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:


Drożdże rozrobić z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

kwartowa107

postów: 1

29.07.2014 21:07

CYTUJ

1/4 to kostka podzielona na pol i to jeszcze na pol wtedy są 4 male kosteczki i to jest 1/4 uzywamy jednej malej kosteczki:)

#Kambyzesa

17.05.2012 08:43


Kraków

CYTUJ

Jedna łyżką soli to za dużo, ale ogólnie bułeczki są super

#Meyya

20.02.2012 13:16


CYTUJ

Super i łatwy przepis!!!! Do Pani mieszkającej w USA - kostka drożdży waży 10 dag.Pozdrawiam

#653853295342

08.12.2011 21:27


Chicago, USA

CYTUJ

Wspanialy i latwy przepis, obrazowo pokazany. Najwieksze zmartwienie to, ile to jest 1/4 kostki drozdzy? Internet i jego programy sa dostepne na calym swiecie a ja mieszkam w USA i nie wiem ile wazy wspomniana kostka wazy mysle ,ze jak dam 3-5 dag dzozdzy to bedzie dobrze.Pozdrawiam Ela

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.