Marieta  Marecka

Bułeczki czosnkowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Bułeczki czosnkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mąki pszennej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka soli

10 g świeżych drożdży

300 ml mleka

130 g masła (50 g + 80g)

1 jajo

3 łyżki mleka

5 ząbków czosnku

nać pietruszki

 

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem pudrem, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i dosypujemy 4 łyżki mąki. Ucieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z 80 g miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, natkę pietruszki drobno pokrojoną i ucieramy na pastę.
Wyrośnięty zaczyn przelewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto. Na koniec dolewamy 50 g roztopionego masła i wyrabiamy ok. 8 minut.
Przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny, w trakcie powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy na 12-14 porcji, formujemy podłużne bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Nacinamy bułeczki w dwóch miejscach dość głęboko, w nacięcia nakładamy masło czosnkowe, wierzch smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Najlepsze są na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.