Bułeczki cytrynowe z suszonymi morelami, dżem z owoców jagodowych

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Bułeczki cytrynowe z suszonymi morelami, dżem z owoców jagodowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki bułeczek cytrynowych z suszonymi morelami:

220 g mąki pszennej

115 g cukru + 2 łyżki

90 g suszonych moreli (można je zastąpić dowolnymi, suszonymi owocami)

1 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

310 ml tłustej śmietany

skórka z 1 cytryny



Składniki dżemu z owoców jagodowych:

600 g wyszypułkowanych truskawek, przeciętych na pół

240 g malin

675 g cukru

3 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie bułeczek cytrynowych z suszonymi morelami:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wymieszaj 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Odstaw na bok.

Wymieszaj pozostałe suche składniki, dodaj tłustą śmietanę i wyrób ciasto. Wyłóż na oprószoną mąką deskę i uformuj placek o średnich 25 cm. Posyp cukrem, przetnij na ósemki. Oddziel je, ułóż na blasze, piecz przez 12-15 minut.



Przygotowanie dżemu z owoców jagodowych:

W 5 l rondlu o grubym dnie wymieszaj truskawki, maliny i sok z cytryny. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć owoce, dosyp cukier. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj, szumując i często mieszając przez 10 minut. Zmniejsz płomień, żeby dżem ledwie mrugał. Gotuj odkryte, szumując i często mieszając przez kolejne 20 minut. Zdejmij rondel z ognia i zrób próbę. Wylej łyżkę na schłodzony talerz, wstaw do lodówki na 1 minutę. Następnie przechyl talerz: dżem powinien tylko nieco się rozlewać. Jeśli bardzo się rozlewa, postaw rondel na ogniu, gotuj przez kolejne 10 minut i powtórz próbę.



© 2012 Vicki Ferentinos





powrót

Podobne przepisy

Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.