Bułeczki cynamonowe

Przepis z programu Domowy kucharz 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Bułeczki cynamonowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Składniki słodkiego ciasta drożdżowego:

240 ml mleka

115 g masła

100 g brązowego cukru

1 łyżka ekstraktu wanilii

1 łyżeczka soli

1 paczuszka suszonych drożdży

4 jaja

 

Składniki farszu cynamonowego:

115 g masła o temperaturze pokojowej

200 g brązowego cukru

2 łyżki mielonego cynamonu

 

Składniki lukru:

1 łyżka ekstraktu wanilii

4 łyżki śmietany

110g cukru pudru

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej na małym ogniu mleko z masłem, brązowym cukrem, wanilią i solą. Nie doprowadzaj do wrzenia, rozgrzej tak, by masło się roztopiło. W tym czasie odważ połowę mąki do miski robota kuchennego (typu mikser stojący) i dorzuć drożdże. Wlej mleko z roztopionym masłem, ubijaj mieszadłem do ciasta, aż powstanie gładka masa. Dodawaj po jednym jaju, ubijając po każdym na gładką masę. Zmień mieszadło na hakowe, dosyp resztę mąki. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od mieszadła, czyli przez około 5 minut. Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, czyli na 1-2 godzin. Zagnieć ciasto i zostaw na kilka minut. W tym czasie wymieszaj starannie masło o temperaturze pokojowej z brązowym cukrem i cynamonem. Oprósz mąką deskę, ciasto, dłonie i wałek. Rozwałkuj ciasto na prostokąt 45x30 cm. Równo rozsmaruj masę cynamonową na cieście, pozostawiając 2,5 cm brzeg wzdłuż dłuższego boku. Tak łatwiej będzie skleić roladę. Zwiń ciasno zaczynając od dłuższego brzegu w stronę nieposmarowanego. Posmaruj wierzch olejem lub roztopionym masłem. Przekrój na 12 lub 16 plastrów. Połóż każdy na płasko, w równej odległości, na posmarowanej tłuszczem blasze. Pozostaw odkryte, aż ciasto wyrośnie podwajając objętość, a bułeczki połączą się ze sobą. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 175°C. Gdy ciasto wyrośnie, piecz bułeczki przez 40-45 minut. Kiedy wystygną na tyle, że można wziąć je w dłonie, wymieszaj składniki lukru i polej nim bułeczki. Podawaj natychmiast!

powrót

Podobne przepisy

Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sernik matcha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Barbara55

postów: 4

23.08.2013 12:25

CYTUJ

Pokazuje pojemnik a w nim mąka- jakaś miara 4,? Czy to cup-szklanka? Zrobiłam ciasto i nie mogłam dojść do ładu z mąką właśnie, dodawałam i dodawałam a i tak nie wyszło takie zwarte jak u niego po wyjęciu z dzieży.

AFD

postów: 3

18.08.2013 21:21

CYTUJ

Mam nagrany ten odcinek.MS nie podaje ilości mąki.

ewelka1405

postów: 1

17.08.2013 13:57

CYTUJ

O ile pamiętam to 5 szklanek mąki

AFD

postów: 3

16.08.2013 20:39

CYTUJ

Ja też czekam na uzupełnienie przepisu o ilość mąki.

Barbara55

postów: 4

16.08.2013 18:01

CYTUJ

A ile mąki do ciasta? Zapomniano o najważniejszym składniku ciasta.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.