Delia  Smith

Bukiet pieczonych, zimowych jarzyn


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bukiet pieczonych, zimowych jarzyn
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

seler korzeniowy

brukiew

szalotki

słodki ziemniak lub pasternak

dynia

 

 

Przygotowanie:


Warzywa cienko obieramy i kroimy na duże kawałki. Polewamy trzema łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku, przepuszczonymi przez praskę. Do warzyw dodajemy łyżkę rozmarynu i tymianku. Mieszamy wszystko razem rękami. Każdy kawałek powinien być pokryty oliwą, czosnkiem i ziołami. Warzywa wykładamy na blachę i pieczemy około 30 – 40 minut. Musimy uchwycić moment, w którym będą miękkie, ale nie rozgotowane. Aby sprawdzić, czy są gotowe – nakłuwamy je szpikulcem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.