Brygida Kosel

Budyń z malinami


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

Budyń z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 l mleka

20 dag cukru

laska wanilii

3 żółtka

10 dag mąki ziemniaczanej

sól

tabliczka gorzkiej czekolady

sok malinowy

maliny

 

 

Przygotowanie:


Laskę wanilii rozkroić i tępą stroną noża zebrać nasiona. ¾ litra mleka wlać do garnka, dodać wanilię i cukier. Gotować. 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z 3 żółtkami, resztą mleka i szczyptą soli. Powoli dolewać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać. Gotowy budyń można podawać na gorąco z sokiem malinowym i malinami. Można na dno salaterki włożyć parę kostek gorzkiej czekolady.
Jeśli podajemy budyń na zimno, wtedy najlepiej jest formę tortową wysmarować od środka masłem i zalać budyniem. Zostawić w chłodnym miejscu. Po wystygnięciu polać sokiem malinowym i posypać świeżymi malinami.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.