Brygida Kosel

Budyń z kalafiora z sosem koperkowym


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7554

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

 

80 dag kalafiora

4 dag masła

3 jajka

4 dag kaszy manny

200 ml śmietany

1 pęczek świeżego kopru

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Żółtka utrzeć z masłem, solą i kaszą manną. Do powstałej masy dodać część kalafiora, wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Do utartej już masy dodać pozostałe różyczki z kalafiora. Ubić pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Przelać do formy budyniowej. Jeśli takiej nie mamy – tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową. Przelać masę budyniową i przykryć tortownicę folią aluminiową. Na kuchenkę wstawić naczynie żaroodporne, do niego tortownicę z budyniem. Wlać wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Budyń gotować w kąpieli wodnej przez 40 minut. Na patelnię wylać śmietanę, dodać drobno posiekany koper i delikatnie posolić. Sosu nie wolno gotować, należy go podgrzewać aż do momentu gdy będzie gęsty. Ugotowany budyń przełożyć na talerz i polać sosem. Posypać gałką muszkatołową.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Karollubi

postów: 1

30.09.2016 14:53

CYTUJ

Przepis na bardzo smakowity budyń, ale ... autor nie podał, ze kalafior uprzednio należy ugotować !
Skutkiem tego zepsułem składniki. Poza tym nieprecyzyjność: jak mamy rozumieć "dodać część kalafiora"
czy ma to być część 1/2 czy 1/3 czy może 1/10 ?
Na błędach człowiek się uczy, czego życzę autorowi w upublicznianiu przepisów.
pozdro
Karol

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.