Anna Olson

Budyń tiramisu


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Budyń tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mleka 2%

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 żółtka

4 łyżki skrobi kukurydzianej

½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

55 g czekolady deserowej

posiekanej

1 szklanka serka mascarpone o temperaturze pokojowej

cynamon i kakao w proszku do oprószenia

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej 3 szklanki mleka z kawą, nie doprowadzając do wrzenia. W misce zmieszaj 1 szklankę mleka, żółtka, skrobię kukurydzianą i cukier. Stale mieszając trzepaczką wlej zagrzane mleko do miski, a następnie wymieszane składniki przelej z powrotem do garnka. Stale mieszając podgrzewaj je na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje i zrobi się lśniący (ok. 5 min). Zdejmij garnek z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i połową budyniu zalej posiekaną czekoladę, mieszając aż się rozpuści. Obie porcje budyniu przykryj plastikową folią tak, żeby folia leżała na powierzchni budyniu, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Nałóż czekoladowy budyń do 6 szklanek. Przemieszaj mascarpone, żeby zmiękł i dodaj do budyniu mokka. Wymieszaj, nałóż porcje jasnego budyniu z mascarpone na budyń czekoladowy, oprósz cynamonem i kakao.

powrót

Podobne przepisy

Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.