Budyń tiramisu

Budyń tiramisu
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 55 g czekolady deserowej
  • posiekanej
  • 1 szklanka serka mascarpone o temperaturze pokojowej
  • cynamon i kakao w proszku do oprószenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej 3 szklanki mleka z kawą, nie doprowadzając do wrzenia. W misce zmieszaj 1 szklankę mleka, żółtka, skrobię kukurydzianą i cukier. Stale mieszając trzepaczką wlej zagrzane mleko do miski, a następnie wymieszane składniki przelej z powrotem do garnka. Stale mieszając podgrzewaj je na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje i zrobi się lśniący (ok. 5 min). Zdejmij garnek z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i połową budyniu zalej posiekaną czekoladę, mieszając aż się rozpuści. Obie porcje budyniu przykryj plastikową folią tak, żeby folia leżała na powierzchni budyniu, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Nałóż czekoladowy budyń do 6 szklanek. Przemieszaj mascarpone, żeby zmiękł i dodaj do budyniu mokka. Wymieszaj, nałóż porcje jasnego budyniu z mascarpone na budyń czekoladowy, oprósz cynamonem i kakao.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA