Anna Olson

Budyń kawowy z pączkami


Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Budyń kawowy z pączkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Budyń kawowy

laska wanilii

1½ szklanki śmietany kremówki (360 ml)

2 kawy espresso

6 żółtek

½ szklanki cukru (115g)



Pączki

1¼ szklanki mleka (360 ml)

¾ łyżki stołowej suszonych drożdży

½ szklanki cukru (115 g)

nieco startej gałki muszkatołowej

3 ¼ szklanki mąki (360 g)

nieco soli

4 łyżki masła

cukier puder do obtaczania





Przygotować budyń kawowy:

Wyskrobać wnętrze laski wanilii, wrzucić do rondla, gdzie już została wlana śmietana kremówka, dolać espresso. W misce utrzeć żółtka z cukrem. Do kogla-mogla stopniowo wlewać gorącą śmietanę, powoli mieszając. Przelać masę do dzbanka i napełnić nią filiżanki do espresso. Ustawić w brytanie, wlać wrzątek wodę do połowy wysokości filiżanek. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni, piec przez 30 minut. Są gotowe, gdy po potrząśnięciu masa będzie ścięta. Po upieczeniu schładzać przez 3 godziny w lodówce, żeby budyń się zsiadł.

Przygotować ciasto na pączki:

Do dzbanka wlać mleko o temperaturze pokojowej, wsypać suszone drożdże i cukier. Wymieszać, żeby się rozpuścił. Przelać do robota kuchennego. Dodać dwa jajka o temperaturze pokojowej, nieco wanilii i startej gałki muszkatołowej. Wsypać mąkę i szczyptę soli, pamiętając, żeby wsypać sól na mąkę, a nie na drożdże z mlekiem. Dodać masło, wyrabiać przez 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej tłuszczem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Żeby się przekonać, czy wyrosło, zanurzyć palec w mące i wbić w ciasto. Jeśli otwór się nie zapada, ciasto można wałkować. Oprószyć mąką stolnicę i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na placek o grubości nieco ponad centymetr. Pokroić na kwadraty i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać olej rzepakowy do 175 stopni. Wkładać pączki do tłuszczu. Nie powinny do siebie przylegać i muszą pływać w czasie smażenia. Gdy nabiorą złocistej barwy, przewrócić na drugą stronę. Kiedy się usmażą, wyjąć z tłuszczu i nieco przestudzić. Posypać cukrem pudrem. Z lodówki wyjąć budynie, podawać z pączkami.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

#Natalia73

29.09.2011 14:39


Poznań

CYTUJ

Świetny przepis, nawet nie przyszło mi do głowy, że można połączyć kawę i pączki :) uwielbiam pączki z budyniem (mistrz to pączek z budyniem czekoladowym z cukierni Limaro), ale pochwalić się przed rodziną i znajomymi własnoręcznie zrobionymi pączkami - bezcenne :) Na pewno wypróbuję.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.