Anna Olson

Budyń cynamonowy


Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Budyń cynamonowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki mleka o zawartości 2% tłuszczu

ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka mielonego cynamonu.

3 całe jajka

szczypta soli

¼ szklanki miodu

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko do rondla. Dolać ekstrakt wanilii, wsypać mielony cynamon. Wymieszać trzepaczką, gotować na średnim ogniu przez kwadrans. Do drugiego rondla wbić 3 całe jajka, wsypać szczyptę soli. Dolać ćwierć szklanki miodu. Starannie wymieszać. Dolać stopniowo mleko, nie przerywając mieszania szybkimi ruchami trzepaczki. Przecedzić, żeby pozbyć się grudek. Masę przelać do kokilek. Kokilki wstawić do formy do pieczenia ciasta i wlać gorącą wodę do połowy wysokości budyniu w kokilkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190-ciu stopni. Po 30-40-tu minutach sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest czysty, budynie się upiekły. Wyjąć kokilki z kąpieli wodnej, aby budyń wystygł. Podawać na ciepło lub zimny.

powrót

Podobne przepisy

Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.