Lucinda Scala  Quinn

Bucatini puttanesca


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bucatini puttanesca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ łyżki stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia

2 rozdrobnione ząbki czosnku

½ szklanki czarnych oliwek

opłukanych

wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki

½ szklanki zielonych oliwek

opłukanych

wypestkowanych i grubo posiekanych

3 łyżki stołowe kaparów

najlepiej z solanki

odcedzonych i opłukanych

½ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili (plus szczypta do dekoracji)

1 duża puszka pomidorów (800 g)

połowa lekko rozdrobniona

połowa w postaci puree

1 gałązka świeżej bazylii (plus kilka listków do dekoracji)

½ łyżeczki suszonego oregano

450 g makaronu bucatini

świeżo utarty parmezan

 

 

Przygotowanie:


Zagotować duży garnek wody. Wlać oliwę do średnio rozgrzanej głębokiej patelni, wrzucić czosnek, podsmażyć ok. 30 sekund, ale nie przyrumieniać. Dodać oliwki, kapary i ¼ łyżeczki płatków chili. Dodać pokrojone pomidory oraz puree. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać gałązkę bazylii, pozostałe chili, oregano i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie obficie posolić wrzątek, wsypać makaron i ugotować al dente (na minutniku ustawić czas o 2 minuty krótszy niż zalecany na opakowaniu, i kosztować, czy makaron jest już ugotowany). Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypany płatkami chili, tartym parmezanem i listkami bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski pomidorowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.