Sophie Dahl

Bubble and squeak z jajkiem sadzonym i sosem z czerwonej cebuli


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Bubble and squeak z jajkiem sadzonym i sosem z czerwonej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bubble and squeak

1 marchewka obrana i pokrojona na kawałki

1 pasternak obrany i pokrojony na kawałki

1 ziemniak pokrojony na kawałki

¼ selera pokrojonego na kawałki

2 garście posiekanej kapusty

garść posiekanego jarmużu

¼ pora pokrojonego na krążki

łyżka masła

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Sos:

1 łyżka oliwy

1 łyżka mąki

1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki

175 ml czerwonego wina

2 gałązki świeżego tymianku

½ litra bulionu warzywnego

1 łyżeczka octu balsamicznego



2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu albo ekologiczne



Przygotowanie:

Ugotuj w osolonej wodzie marchewkę, pasternak, ziemniak, seler, kapustę oraz jarmuż, aż będą miękkie. Rozgnieć jarzyny praską na niezbyt gładkie puree. Podduś pora w rondlu na małej ilości masła i wmieszaj do jarzynowej masy, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sporządź z masy 4 burgery. Wstaw je do lodówki co najmniej na 30 minut, a w tym czasie przygotuj sos. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i usmaż cebulę, aż zmięknie i się zezłoci. Rozprowadź mąkę na patelni z cebulą i podsmaż przez minutę lub dwie. Dodatek mąki zagęści sos. Wlej czerwone wino, dorzuć gałązki tymianku i zredukuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dolej bulion warzywny oraz łyżeczkę octu balsamicznego i ponownie zredukuj na małym ogniu. Wyjmij z lodówki warzywne burgery. Roztop nieco masła na patelni i usmaż je z obu stron na niedużym ogniu, aż zbrązowieją i będą chrupiące. Spróbuj sosu i dopraw go. Roztop na patelni niewielką ilość masła i usmaż jajka (jedno na osobę), doprawiając solą oraz pieprzem.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek z zielonego groszku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.