Jacek Sikora

Brzoskwinie


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 brzoskwinie

pół kostki masła

3 łyżki cukru pudru

pół szklanki cukru brązowego

szklanka wody

2 łyżki mąki

laska wanilii

szklanka mleka

opakowanie płatków migdałowych

2 łyżki miazgi migdałowej

 

 

Przygotowanie:


Brzoskwinie przekroić na pół i wyjąć pestkę. W garnku zagotować wodę i dodać do niej cukier i laskę wanilii. Kiedy zrobi się syrop, włożyć do niego połówki brzoskwiń. Przez chwilę pogotować je obracając, żeby syrop objął całość owocu. Do rondelka wrzucić masło i cukier. Rozpuścić składniki. Kiedy masło będzie płynne, a cukier się rozpuści, powoli dodać mąkę i rozprowadzić składniki razem. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Wrzucić miazgę migdałową, płatki i całość zamieszać. Połówki brzoskwiń wyjąć z syropu i w miejsce pestki nałożyć porcję sosu. Całość posypać płatkami migdałowymi.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.