Antonio  Carluccio

Brzoskwinie Romeo i Julia


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Wenecja
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Brzoskwinie Romeo i Julia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

dojrzałe brzoskwinie

białe wino Soave

cukier

dwie pałeczki cynamonu

3 – 4 goździki

limonka

likier Amaretto

gałązka rozmarynu

bita śmietana



Przygotowanie

Brzoskwinie wkładamy do garnka i zalewamy winem. Wino powinno przykrywać owoce. Następnie wsypujemy sporo cukru. Dodajemy pałeczki cynamonu, i skórkę z limonki, pokrojoną na wąskie paseczki. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy przez dwadzieścia minut. Nie przykrywamy garnka, ponieważ sos powinien odparować i zgęstnieć. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i dodajemy likier Amaretto. Potem trzeba go przestudzić. Sos wylewamy na talerzyki i układamy w nim brzoskwinie, które przybieramy gałązką rozmarynu i bitą śmietaną.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.