Antonio  Carluccio

Brzoskwinie Romeo i Julia


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Wenecja
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Brzoskwinie Romeo i Julia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

dojrzałe brzoskwinie

białe wino Soave

cukier

dwie pałeczki cynamonu

3 – 4 goździki

limonka

likier Amaretto

gałązka rozmarynu

bita śmietana



Przygotowanie

Brzoskwinie wkładamy do garnka i zalewamy winem. Wino powinno przykrywać owoce. Następnie wsypujemy sporo cukru. Dodajemy pałeczki cynamonu, i skórkę z limonki, pokrojoną na wąskie paseczki. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy przez dwadzieścia minut. Nie przykrywamy garnka, ponieważ sos powinien odparować i zgęstnieć. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i dodajemy likier Amaretto. Potem trzeba go przestudzić. Sos wylewamy na talerzyki i układamy w nim brzoskwinie, które przybieramy gałązką rozmarynu i bitą śmietaną.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.