Anne Burrell

Brzoskwinie pod kruszonką


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Brzoskwinie pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dojrzałych brzoskwiń bez pestek

pokrojonych na kawałki wielkości kęsa

otarta skórka i sok z 1 cytryny

3 łyżki mąki pszennej

¼ szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki białego cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ szklanki złocistych rodzynek

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj w misce pokrojone brzoskwinie ze skórką i sokiem z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Rozdziel owoce do 6 kokilek. Wymieszaj w malakserze składniki kruszonki oprócz wody. Mieszaj je pulsacyjnie przez 30 sekund. Dodawaj po 1 łyżce wody, aż kruszonka zbije się w grudki. Nałóż ciasto małymi porcyjkami na brzoskwinie tak, żeby je pokryć z prześwitami. Ustaw kokilki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż owoce puszczą sok i będą gorące, a kruszonka się zrumieni. Podawaj brzoskwinie z dodatkiem lodów waniliowych.

powrót

Podobne przepisy

Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.